Kuszkusz algériai módra

Algéria konyhája leginkább a marokkói és a tunéziai konyhákhoz hasonlít.
Az algériai konyha ételei nagyon csípősek és nagyon fűszeresek. Példái ennek a darált bárányhús, a csípős paradicsommártással készített édes csirke, vagy a fűszernövényekkel gazdagon ízesített töltött galamb. A kuszkusz az egyik legnépszerűbb étel, számos változata közül Algériában általában hússal készítik.

Fűszerek és olajbogyók egy kiskereskedésben

Adag:

8 főre

Elkészítés:

2 óra

Beszerzés:

macerás

Kalória:

533 cal/fő

Étel fajta:

főétel

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de persze azért nekünk sikerülne) 32% 32%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = drága, de nagyon) 37% 37%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 1 kg csirkemell
  • 1 kg borjú apróhús
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 40 dkg kuszkusz
  • 2 tk Samia kuszkuszfűszer
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 db cukkini
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 1 db kalifornia paprika
  • 2 db hagyma
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 db paradicsom
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint só

Ahogy én készítettem

1 lépés – a húsok elkészítése

A hagymát apróra vágtam és 3 evőkanál olajon megpirítottam. Hozzáadtam előbb a kockára vágott borjúhúst, átsütöttem vele, majd következett a csirke, amivel szintén átsütöttem, majd egy kis vizet hozzáöntve, az egészet félpuhára pároltam. Ezt követően beletettem a kuszkuszfűszert, a karikára vágott sárgarépát, a felaprózott paprikát, a cukkinit, majd 10 perccel később és a paradicsomot, paradicsompürét is.

2 lépés – a kuszkusz elkészítése

A kuszkuszt – miközben rotyogott a hús – leöntöttem egy pohár vízzel és nagyjából 30 percig állni hagytam, hogy egy picit puhuljon. Mindeközben felraktam egy lábas vizet és mikor felforrt beletettem a kuszkuszt (a hideg víz nélkül). A lábast lefedtem és az egészet levettem a tűzről. Kb. 15-20 percig állni hagytam és ez idő alatt kész is lett a finom, pihe-puha köret. 

3 lépés – sütés

A kuszkuszt egy kis olívaolajjal megöntöztem és elkevertem, majd az eddigre már elkészült húsokat és zöldségeket szépen a tetejére helyeztem. Az sem baj, ha kis lyukakat fúrtok a kuszkuszhalomba, hogy oda is kerüljön egy kis adag hús. A végén sóztam, borsoztam és hozzáadtam a csicseriborsót, ti pedig – ha gondoljátok – akár egy kis mazsolát is rátehettek (nekem nem volt itthon). A lábast lefedve még kb. 10-15 percig pároltam, majd szépen kiszedve egy óriás tányéron tálaltam. Emlékeim szerint Algériában közösen ettük az ételt egy tálból a többiekkel.