Belga sörös húsgolyó recept – olyan, mint a Chokito
Azaz nem szép, de finom. Belgiumról nekem amúgy Brüsszel, a sör, a képregény és Tintin jut eszembe. No meg a jó régi film: Ha kedd van, akkor ez Belgium, ami azóta szállóige lett kis hazánkban. Most pedig bemutatjuk a belga sörös húgyolyót is…

Tintin, a népszerű belga képregényfigura
- Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 25%
- Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 17%

%
szereti a receptet

Hozzávalók
- 50 dkg darált borjúhús
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dl belga sör
- 1 ek liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szem mogyoróhagyma
- 7 dkg vaj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 2 db tojás
- 1 ek finomra vágott petrezselyem
- 1 ek finomra vágott kakukkfű
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szelet fehérkenyér
- ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
- ízlés szerint só
Tudtad-e?
Belgiumban 178 sörfőzde van, amelyek együttesen 800 különféle sört gyártanak. A belgák olyannyira oda vannak a sörért, hogy a 1970-es években még az iskolákban is lágyabb söröket szolgáltak fel az ebédszünetekben. Azt ne kérdezzétek, hogy a hatévesek is itták-e!
Ahogy én készítettem
1 lépés
A kenyeret vízbe áztattam, majd amint jól megszívta magát, alaposan kinyomkodtam.
2 lépés
A hagymát apróra vágtam, majd a darált húsokkal, a kinyomkodott kenyérrel, a kakukkfűvel, a petrezselyemmel, a tojással, a szerecsendióval, a sóval és a fekete borssal összekevertem. A húsmasszából közepes gombócokat gyúrtam.
3 lépés
A mogyoróhagymát és a fokhagymát meghámoztam, apróra vágtam, majd 2 dkg vajon megpároltam. Rászórtam egy kevés lisztet, sóval, borssal meghintettem, a sört beleöntöttem és felforraltam.
4 lépés
A maradék vajat felforrósítottam, a húsgombócokat körben megpirítottam benne. Mihelyt megbarnultak, a sörmártást ráöntöttem, és kis lángon 20-30 percig főztem. Közben a húst néhányszor megforgattam. A sörös húsgolyó sült krumplival tálalva és persze egy hideg trappista sör kíséretében igazán finom.


