Csevapcsicsa recept – a nyári grillezők slágere

Richard Grill, a nők grillező-bajnok bálványa, mindig azt mondja, hogy nincs is jobb egy nyári alkonyon, mint faszenes parázs fölött darált húsos kolbászkákat sütögetni, aztán csípős ajvárral és fehér hagymával, esetleg egy friss pitával lekísérni. Egy jéghideg Jelen sör pedig szinte kötelező hozzá!

Belgrádi szerb étterem

Adag:

4 főre

Elkészítés:

50 perc

Beszerzés:

közepes

Kalória:

425 cal/fő

Étel fajta:

főételek

  • 12% 12%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 13% 13%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 250 g marhahús
  • 250 g birkahús
  • 500 g sertéshús
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Tudtad-e?

Minden év szeptemberében a szerbiai Leskovacban öt napra lezárják a főutcát, hogy grillező standok lepjék el a várost és a csevapcsicsa illetve pljeskavica rajongók kitombolhassák magukat. De van itt minden mi szem-szájnak ingere… és még annál is több. 2016 szeptemberében például világrekord méretű pljeskavicát készítettek itt szerb grillmesterek. Az óriási szerb burger 63 kilót nyomott, 169 centiméter átmérőjű volt és 8 centiméter vastag.

Ahogy én készítettem

1 lépés

Most is azt kéne írnom, hogy begyújtottam a grillező alatt a faszenet és megvártam, hogy izzó parázs alakuljon ki, de sajnos az éve legmelegebb napját fogtuk ki, amikor Mike társammal nekiálltunk a szerbek nemzeti ételének. Szóba sem jöhetett, hogy a tűző napon grillezünk, maradtunk a hűvösebb konyhában és a jéghideg sört kortyolva a tűzhely mellett kezdtünk bele a munkába.

2 lépés

A húsokat összegyúrtam, hozzáadtam sót és borsot és elkevertem benne egy kiskanálnyi szódásbikarbónát, aminek az a célja, hogy lazítsa a húsokat. Ez utóbbi folyamatot egy kis plusz ásványvízzel meg lehet még támogatni.

3 lépés

Hogy az ízek összeérjenek, az összegyúrt masszának nem árt pár órát pihenni (akár éjszakára is eltehetjük a hűtőben), majd neki is állhatunk a kolbászkák megformázásának. Hát nekem nem igazán sikerült, mint ahogy az a képeken is látszik. Kicsit dagik és rövidek lettek. Nem szépségverseny, gondoltam magamban, de a megfelelő átsütés miatt, azért nem ártott volna ügyesebbnek lennem.

4 lépés

Egy serpenyőt felforrósítottam, majd 15-20 perc alatt szép barnára sütöttem a kolbikat. Kevés olívaoljjal meg lehet “olajozni”, hogy ne ragadjon le.

Ajvárral, hagymával tálaltam.