Gazpacho recept – az igazán finom hideg leves

A spanyol ételek úgy általában nagyon finomak. A gazpacho-t csak idén próbáltam ki először és meg kell mondjam, kellemes meglepetésben volt részem. Negyven fokban a hűtőből kivéve igazán frissítő volt a főleg paradicsomból készült püré. Én jó sok fokhagymával és borssal szeretem!

Andalúzia lankái

Adag:

2 főre

Elkészítés:

25 perc

Beszerzés:

könnyű

Kalória:

372 cal/fő

Étel fajta:

levesek

  • 11% 11%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 10% 10%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 4 db paradicsom
  • 1 db közepes nagyságú kígyóuborka
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 ek vörösborecet (jerezi Sherry ecet lenne a legjobb)
  • 2 szelet kenyér
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk római kömény
  • bors

Tudtad-e?

A spanyolországi Bunolban rendezik 1945 óta minden évben, augusztus utolsó szerdáján a La Tomatina paradicsomfesztivált. Akkor fiatalok spontán módon kezdték el egymást dobálni paradicsommal egy utcai veszekedést követően. Ma már a fesztivál óriási tömegeket vonz, 40-50 ezer ember is ellátogat ilyenkor a kisvárosba, hogy részt vegyen az esztelen paradicsomharcban és nagyjából 130-140 tonna túlérett paradicsomot dobáljon szanaszét az utcákon.

Ahogy én készítettem

1 lépés

Hát nem volt túl bonyolult. A hozzávalókat feldarabolva egy tálba tettem és a kedvenc kézimixeremmel pürésítettem az egészet, miközben 2-3 dél vízzel is felöntöttem.

2 lépés

A hűtőbe tettem a tálat és négy óráig ott is hagytam.

3 lépés

A kenyérszeleteket lepirítottam, felszeleteltem és a leves tetetejéte helyeztem, majd némi bazsalikommal diszítettem. Nagyon finom lett!

Ajánlom hozzá a sült bacon-t, úgy ahogy az andorrai trinxaton is van.

Az őrületes La Tomatina fesztivál