Kabuli pulao, az afgán nemzeti étel 

Afganisztán népszerű étele a kabuli pulao, melyet elsősorban ünnepek ill. családi összejövetelek alkalmával készítenek el. Nem nehéz, de elég hosszadalmas az elkészítése és ügyesen kell zsonglőrködni a lábasokkal.

Afgán piac

Adag:

4 főre

Elkészítés:

2,5 óra

Beszerzés:

macerás

Kalória:

1150 cal/fő

Étel fajta:

főétel

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de persze azért nekünk sikerülne) 55% 55%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = drága, de nagyon) 35% 35%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 1/2 kg csirkecomb (nem filézett) és/vagy
  • 1/2 kg birkahús (pörköltnek való csontos)
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 kávéskanál
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 db zöld kardamom (ha a por formáját használjuk, akkor 2-3 ek.)
  • 6 dl víz

A répához és mazsolához

  • 3 db közepes sárgarépa
  • 3 marék mazsola
  • 1 tk kardamom
  • 1 ek cukor
  • 2 dl napraforgó olaj

A rizshez

 

  • 3 bögre rizs (hosszúszemű rizs a tuti, de én röviddel csináltam)
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 tk garam masala
  • 2 tk paprika
  • 1 ek paradicsomszósz
  • 6 dl csirke vagy birka alaplé

Ahogy én készítettem

1 lépés – a húsok elkészítése

Elsőként a húst tettem fel. Én kétfelé választottam, csináltam egyet külön a gyerekeknek csirkecombbal és egyet magamnak a birka pörkölthússal. A hagymákat megpucoltam, kockára vágtam, na csak úgy nagyjából. Egy-egy lábasba kevés olajat öntöttem, a fele hagymát (1 db) ide, a másik felét oda tettem és elég barnára pirítottam, sokkal jobban, mint a bográcsban a pörit szoktam.

Eközben a csirkecombokat és a birkahúst megmostam. Amint elkészült mindkét lábasban a hagyma, elhelyeztem rajtuk a csirkecombokat és kockára vágott birkahúst.

Ezután mindkettőt ugyanúgy fűszereztem.
Rászórtam az apróra vágott fokhagymát (2 gerezd), a garam masalat, a sót, a szegfűszeget, a kardamomport, majd felöntöttem annyi vízzel, amely épp elfedte a húsokat. Lefedtem az egész cuccot és közepes lángon puhára főztem. A csirkének kb. 30-40 perc kell, a birkának 20 perccel több.

2 lépés – répa és mazsola elkészítése

Menet közben elkészítettem a rizsre kerülő mazsolát és répát. A répákat meghámoztam, nagyon vékony csíkokra vagdostam. Egy serpenyőben nagyjából 2 dl olajat felforrósítam, majd beletettem a répát. Mikor már félig átsült, hozzáadtam 1 evőkanál cukrot és szórtam rá 1 teáskanálnyi kardamomport, majd kb. 10 perc után kivettem és egy alufóliára helyeztem. Rögtön a helyére dobtam a mazsolát, és nagyjából 3-4 percig sütöttem, majd a répa mellé kiszedtem és együtt becsomagoltam őket.

3 lépés – a főzőlé

Amint a hús megfőtt (mint említettem a csirke előbb készült el) és szép barna színű lett, kivettem őket a főzőléből és félretettem. A főzőlevet leszűrtem, majd egy újabb lábasban egy kevés olajon 2 tk piros paprikát és 1 ek paradicsomszósz összekevertem, majd a szűrt főzőlevet ráöntöttem. Én a csirke főzőlevét használtam fel a gyerekek miatt, de természetesen lehet a birkáét is ill. akár keverheted is, ha úgy jobban tetszik.

4 lépés – a rizs elkészítése

Ezután jöhetett a rizs. Egy nagyobb lábasban feltettem vizet melegedni. Amikor a víz felforrt, a rizst beletettem. Félpuhára főztem (akkor jó, mikor egy szemet két ujjunkkal szét tudunk már nyomni, de még érzünk a közepében egy kis keménységet), majd leszűrtem. Ennyi.

5 lépés – az egész összerakása ás tálalása

Abba az edénybe, melyben a rizst főztem, 1 ek olaj mellett visszatettem a rizst. Ráöntöttem a főzőlevet és jól összekevertem vele. Erre felpakoltam a húsokat, és a korábban félretett mazsolát és répát. Lefedtem, és nagyon alacsony tűzön készre pároltam. Ezúton már lehet tálalni is. Úgy szép, ha egy jó nagy tálcára kerül a kabuli pulao, egyben az egész és onnan szolgáljuk ki magunkat evés közben.