Lamington recept – az ausztrál kókuszos kocka

Az Ausztráliában igen népszerű édességet, a lamingtont Queensland egykori angol kormányzójáról nevezték el. A csokibevonatos, kókuszreszelékkel megszórt piskótát manapaság gyakran lekvárral is megtöltik.

Lord Lamington (Queensland angol kormányzója) és felesége

Adag:

24 szelet

Elkészítés:

45 perc

Beszerzés:

könnyű

Kalória:

220 cal/db

Étel fajta:

sütemény

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 30% 30%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 6% 6%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

A TÉSZTÁHOZ

  • 20 dkg liszt
  • 18 dkg cukor
  • 11 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/2 csomag sütőpor

A MÁZHOZ

  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 6 dkg kakaó
  • 2,5 dl tej

A SZÓRÁSHOZ

  • 10 dkg kókuszreszelék

Tudtad-e?

Az egyik legenda szerint egy véletlennek köszönhető a sütemény kialakulása. A brisbane-i kormányzói rezidencia konyháján valaki csokoládémártásba ejtett egy darab piskótát. Az igen takarékos Lord Lamington, nem akarta, hogy kárba vesszen a kedvenc süteménye, így azt javasolta, halásszák ki a tésztát és forgassák kókuszreszelékbe, hogy evéskor ne maszatolja össze vele a kezét.

Ahogy én készítettem

1 lépés

A tojásokat kikevertem a cukorral és a vaníliás kivonattal. Amint halványsárga lett, hozzáadtam a sütőporral vegyített lisztet. Keverheted kanállal is, én mindenesetre a jól megszokott botmixeremet használtam és azzal kevertem simára az egészet, miközben szép lassan adagoltam hozzá a menet közben megolvasztott vajat is.

2 lépés

Amint elkészült beraktam egy tepsibe, majd kb. 160-180 fokon 20-25 percig sütöttem. Amikor már szép aranybarna lett a teteje, kivettem. Megvártam, míg kihűl, félbevágtam az egészet és megkentem eperlekvárral az alsó részét, majd visszahelyeztem rá a felsőt. Ezt követően kockákra vágtam a piskótát.

3 lépés

Egy nagy lábosban felolvasztottam a vajat, hozzákevertem a tejet, kicsit később pedig a kakaóport is. Amint megolvadt, több részletben adagoltam hozzá a cukrot. Gyorsan összedolgoztam.
Egy villa segítségével a kockákat a csokis keverékbe mártottam, majd onnan áttettem a kókuszreszelékbe, amiben megforgattam. Hébe-hóba szétesett egy-egy darab, azt gyorsan felfaltam. Nagyon finom a lekvárral.