Nemzeti ételek A-tól Z-ig

Fedezd fel a Föld összes országának nemzeti ételét Abháziától a Zöld-foki Köztársaságig! Mi utánajártunk, elkészítettük, megkóstoltuk és most megmutatjuk neked is. Ha mi képesek voltunk rá, te is az leszel. Induljon hát a világkörüli recepttúra!

Pizzatészta készítése

Pizzatészta készítése

Az eredeti olasz pizzatészta, ami a hozzávalókat illeti, nem túl bonyolult. Az már más kérdés, hogy a tészta dagasztása és formázása már igazi művészet és nem is megy olyan könnyen elsőre.

Gazpacho

Gazpacho

Ez a paradicsom alapú leves jó hidegen igazán finom a nyári melegben,. Amíg nem kóstolod meg, el nem tudod képzelni, hogy zöldségekből ilyen finomat is lehet készíteni és a leves lehet hidegen is jó.

Pljeskavica

Pljeskavica

Pljeskavica - a szerb hamburger A szerb darálthús burger jellegzetessége, hogy pompásan megfér benne egymás mellett a marha, a sertés és a bárány. Gondolok itt arra, hogy ez a háromféle hús keveréke adja meg jellegzetesen a finom pljeskavica ízét. A rekkenő hőségben...

Csevapcsicsa, csevapcsicsi

Csevapcsicsa, csevapcsicsi

A különféle darált húsokból készült kolbászkák az egész Balkánon igen népszerűek, mi most azt a verziót készítettük el, amelyik leginkább Szerbiára a jellemző.

Sült krumpli

Sült krumpli

Kevesen tudják, hogy a sült krumplit nem az amerikaiaknak és nem is a franciáknak (ld. french fries) köszönhetjük, hanem Belgiumnak, olyannyira, hogy 2017-ben a belga sült krumpli (Frites belges) hivatalosan is az UNESCO kulturális kincseinek listájába került.

Belga sörös húsgolyó

Belga sörös húsgolyó

Belgiumról nekem Brüsszel, a sör, a képregény és Tintin jut eszembe. No meg a jó régi film: Ha kedd van, akkor ez Belgium, ami azóta szállóige lett kis hazánkban. Most pedig bemutatjuk a belga sörös húgyolyót is…

Mi is a célunk?

Törekszünk arra, hogy a világ összes országának legalább egy nemzeti ételét bemutassuk a honlapon, de az idő szűkössége és kapacitásaink végessége miatt ez aligha lehetséges záros határidőn belül. Ez persze egyben jó hír is, hisz azt jelenti, hogy honlapunk folyamatosan fejlődik majd. Egyre több és több recepttel tudunk nektek szolgálni, így hát mindenképp érdemes lesz ide visszatérni.

Nemzeti ételnek tekintünk minden olyan ételt, amely az adott ország és/vagy nemzet jellemző étele és a helyi szokásoknak megfelelően készítették el. Mi pedig arra vállalkozunk, hogy az ételeket ezeknek a szokásoknak megfelelően, autentikus alapanyagok igénybevételével készítjük el, már amennyiben ez idehaza lehetséges. A nemzeti ételek lehetnek főételek (ld. kabuli pulao), köretek (ld. belga sült krumpli), saláták (ld. libanoni tabouleh), sütemények (ld. ausztrál lamington kocka), reggelik (ld. angol reggeli). No meg persze bármi egyéb is, amit az ételek kategóriában el tudtok képzelni.

Ha kíváncsi vagy, hogy az itt megtalálható nemzeti ételeket hol találod meg a világtérképen, akkor irány a gasztrotérképünk!