Eredeti pizzatészta készítése otthon

Az eredeti olasz pizzatészta, ami a hozzávalókat illeti, nem túl bonyolult. Az már más kérdés, hogy a tészta dagasztása és formázása már igazi művészet és nem is megy olyan könnyen elsőre. Sebaj, az íze – ha jól csináljuk – azért közelít a tökéleteshez és egy életen át tartó gyakorlással akár el is érhetük a perfetto-t. 

Készül a pizza

Adag:

4 főre

Elkészítés:

120 perc

Beszerzés:

könnyű

Kalória:

500 cal/fő

Étel fajta:

tészták

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 39% 39%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 6% 6%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 300 ml víz
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 500 g liszt (a tuti a duplanullás lenne)
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1 tk cukor
  • 1 tk

Tudtad-e?

Nápolyban vannak olyan pizzériák, amelyek a 18. század óta működnek, a legrégebbi hely 1738 óta süt pizzát. Nyilván ennyi idő alatt magtanulták, hogyan kell a tuti pizzá elkészíteni. 

Nagyon fontos kellék a kemence, nálunk a legtöbb pizza kb. 5 -10 perc alatt készül el, ugyanakkor egy eredeti, nápolyi fa tűzelésű kemencét, akár 450-480 fokra is fel lehet hevíteni, ebben pedig a pizza pikk-pakk megsül (nagyjából 90 másodperc alatt).

Ha van kedved kipróbálni, mennyire ismered a pizzákat, próbáld ki a nagy pizzatesztet.

 

Ahogy én készítettem

1 lépés

Langyos vízben elkevertem az olívaolajat és a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Pici pihi, míg fel nem futott.

2 lépés

A lisztet és a sót beletettem egy edénybe, egy lyukat fúrtam a közepébe, és beleöntöttem az élesztős vizet. 

3 lépés

Összekevertem az egészet, egy óriási golyóvá gyúrtam, majd elkezdtem dagasztani. Kb. 10 percig nyomtam, amíg tökéletesen sima nem lett. Tapintásra nedves volt, de már alig tapadt. 

4 lépés

Amikor már kész volt, visszatettem a tálba, alulra-felülre olívaolajat kentem, lefedtem egy konyhai kendővel és hagytam kelni durván egy órát. 

5 lépés

Amikor tészta jól megdagadt, legalább a duplájára kelt, egy lisztezett felületeten ismét megdolgoztam.  Körülbelül a feléből lett egy normál méretű pizza,  így ketté osztva még gyúrtam egy picit, majd sima tésztagombócokat formáztam belőlük 

6 lépés

Tulajdonképpen a pizzatészta ezzel el is készült. El lehet tenni még pihentetni, én azonban fogtam magam és rögtön szépen kinyújtottam az egészet és megpróbáltam kör alakúra formázni, több-kevesebb sikerrel. Vigyáznom kellett, hogy a tészta ne legyen túl vastag, de ne is szakadjon szét, míg formázom. Mikor végre sikerült egy valamire való 26,5 centi ovális-téglalap szerű valamit kialakítanom, késznek is nyilvánítottam a művemet.

A pizzatészta elkészült, már csak a feltétekre várt…