Pljeskavica – a szerb hamburger 

A szerb darálthús burger jellegzetessége, hogy pompásan megfér benne egymás mellett a marha, a sertés és a bárány. Gondolok itt arra, hogy ez a háromféle hús keveréke adja meg jellegzetesen a finom pljeskavica ízét. A rekkenő hőségben pedig egy jéghideg Jelen sör pedig szinte kötelező hozzá!

A tekergőző Uvac kanyon Dél Szerbiában

Adag:

4 főre

Elkészítés:

50 perc

Beszerzés:

közepes

Kalória:

475 cal/fő

Étel fajta:

főételek

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 20% 20%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 25% 25%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 300 g darált marhahús
  • 300 g darált sertéshús
  • 250 g darált bárányhús
  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 2-3 ek só (ízlés szerint)
  • 1-2 ek feketebors
  • 0.2 dl olívaolaj

Tudtad-e?

1979-ben a szocializmus dübörgése idején, az akkori Jugoszláviában, Belgrádban minden éjjel egy rejtélyes fantom bolygatta fel a város figyelmét. Egy hófehér Porschén egy fantom sofőr kaszkadőr bemutatókat tartott, sorra kijátszva és lehagyva az őt üldöző rendőrőket. Amikor elterjedt a rendőrséggel folytatott macska-egér játékának híre, az emberek éjszakánként összegyűltek, hogy megnézzék és “szurkoljanak” neki. Ezáltal A Fantom egy igazi jelképpé vált, amely az akkori rendszert fenyegette. A történetből 2009-ben egy nagysikerű szerb-magyar-bolgár akciófilm is készült A belgrádi Fantom címmel, melyből kiderül, hogy mi is lett végül a Fantom sorsa…

Ahogy én készítettem

1 lépés

A rekkenő hőségre való tekintettel a hűvösebb konyhát választottuk az elkészítés helyszínéül a grillező helyett Kukta barátommal. Míg Ő a csevapcsicsa összetevőit rendezgette kezében a hideg sörrel, addig én nekiláttam a szerb húspogácsa, azaz a Pljeskavica előkészítésének.

2 lépés

Az előre ledarált húsokat egy nagyobb tálba helyeztem és kézzel összegyúrtam, miközben szépen adagoltam hozzá a sót, a borsot és a szódabikarbónát, ami kissé lazítja a húspogácsánkat.

3 lépés

Következhet személyes kedvencem a hagyma, amit óvatosan belekeverünk a masszába, de óvatosan, hogy ne nyomódjanak szét a hagymadarabok. Lényeg, hogy egyenletesen oszlassuk el. Célszerű pár órát pihentetni (akár egy egész éjszakára is eltehetjük a hűtőben), majd neki is állhatunk a húspogácsák megformázásának.

4 lépés

Jöhet a húspogácsa formázás. Célszerű kicsit beolajozni a kezünket, hogy jobban tudjunk dolgozni a húsmasszával, melyből én most kisebb ca. 6-8 cm-es átmérőjű pogácsa formát készítettem és mivel eléggé éhes voltam már, és nem akartam sokáig sütni, azért viszonylag vékonyabbra formáztam őket. Kedvenc gyerekkori sorozatom, a Forró szél egykori főszereplője, Borivoje Surdilovic, azaz Surda most biztosan mosolyog ezen – sajnos már valahol a fellegekben – de a lényeg úgyis az összetevőkben rejlik 🙂

5 lépés

Egy serpenyőt felforrósítottam, majd 15-20 perc alatt szép barnára sütöttem a pljeskavica pogácsákat. Kevés olívaoljjal meg lehet “olajozni”, hogy ne ragadjon le. Ajvárral és fehér hagymával tálaltam.

Ui.: Legközelebb mindenképpen kipróbáljuk a faszén parázson sütött verziót is!