Rólunk

A kezdetek

Egy kellemes estén, egy palack 2012-es Látomás (Simon Pincészet) mellett azon elmélkedtünk, hogy vajon a világ melyik részén főznek a legjobban és melyik nemzet konyhája a legízletesebb. Természetesen mindannyian megesküdtünk rá, hogy nincs jobb a magyar konyhánál, habár az olasz, a kínai és a francia ételeket sem vetjük meg. Aztán persze rájöttünk, hogy a mexikói kaja sem rossz és ettünk már finom thai levest is. Természetesen ismertük még a görög gyrost és a török döner kebabot, de nagyjából itt ki is fújt a tudásunk, annak ellenére, hogy több országot is bejártunk már életünk folyamán.

Na de mit esznek a többiek?

És most nem csak azokról a kis országokról beszélünk csupán, akik fociban már simán verik a magyar válogatottat (ld. Andorra), hanem olyan óriások konyhája is többnyire ismeretlen számunkra, mint Brazília, Indonézia, Japán vagy akár Oroszország.

– Jó lenne kipróbálni mind – kiáltottunk fel egyszerre, de aztán a pénztárcánkba tekintve rájöttünk, hogy a lottó ötös nélkül nehezen lesz megvalósítható a tervünk a közeljövőben, azaz nem fogjuk bejárni a világot a nemzeti éttermek után kutatva. Igen ám, de mi akadályozhat meg minket abban, hogy “hazahozzuk” ezeket az ízeket, nemzeti ételeket és mi magunk készítsük el őket a saját konyhánkban?

– Nem lesz meg az eredeti recept. Nem tudunk főzni. Lehetetlen beszerezni az alapanyagokat – sorjáztak máris az ellenérvek, de a vágyunk erősebb volt ezeknél.

A gondolatot végül tettek követték, a Látomásból valóság lett és bátortalanul ugyan, de elkezdtük elkészíteni az egyes országok nemzeti ételeit. Recepteket bújtunk, Youtube videókat néztünk, angol, francia, német és spanyol nyelvű gasztrómagazinokat lapozgattunk és nekiálltunk.

Nemzeti ételek A-tól Z-ig: világkörüli recepttúra

Az A betűsekkel kezdtük és ugyan kitérőkkel haladunk, de feltett szándékunk, hogy a Z-ig meg sem állunk és minden ország legalább egy nemzeti ételét elkészítjük. Lehet az leves, főétel, saláta vagy akár sütemény, mi nekifogunk és megcsináljuk. Persze mindig olyan ételeket választunk, amelyek elkészítése nem haladja meg műkedvelő sütés-főzési szaktudásunkat, így biztosak lehettek abban, hogy amit mi, azt ti is simán el tudjátok készíteni.

Vágjatok bele Ti is, gyertek velünk a világkörüli recepttúránkra!

Pizzatészta készítése

Pizzatészta készítése

Az eredeti olasz pizzatészta, ami a hozzávalókat illeti, nem túl bonyolult. Az már más kérdés, hogy a tészta dagasztása és formázása már igazi művészet és nem is megy olyan könnyen elsőre.

Algériai kuszkusz

Algériai kuszkusz

Algéria konyhája leginkább a marokkói és a tunéziai konyhákhoz hasonlít.
Az algériai konyha ételei nagyon csípősek és nagyon fűszeresek. A kuszkusz az egyik legnépszerűbb étel, számos változata közül Algériában általában hússal készítik.

A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyvben.

Ismeretlen

Kukta

Kukta

Világkörüli recepttúrázó, tartalomgyáros

Amatőr, műkedvelő szakácsként imádok enni és utazni, imádom a különböző kultúrákat és nagyon szívesen megkóstolok bármit, amit a világ országainak legkülönfélébb éttermeiben elém tesznek. Több, mint negyven országot végig jártam már és a pirított szöcskétől a parajos csigáig sok mindent megkóstoltam. Mivel az utóbbi időben kevesebb lehetőségem volt a világot járva új ízeket felfedezni, úgy döntöttünk Mike mesterrel, hogy magunk állunk a konyhapult mögé és a fakanált kézbevéve nekiveselkedünk a világkörüli recepttúránknak.

Mike M

Mike M

Világkörüli recepttúrázó, designer

Designerként mindig is elvarázsolt az ételek sokszínűsége, textúrája, tálalása. Utazásaim során megtapasztaltam, hogy egy – egy étel mögött ott rejtőzik a helyi kultúra, az emberek által hozzáadott, sokszor észrevehetetlen plusz. Kuktával, szerzőtársammal jó néhány országban közösen is kipróbáltuk, elfogyasztottuk, sőt volt ahol el is készítettük a helyi specialitásokat. Világkörüli recepttúránk célja, hogy megpróbáljuk becsempészni a saját konyhánkba a különböző országok jellegzetes ételeit, részletes leírásokkal, útmutatóval.