Belga sült krumpli recept – a kétszersült

Kevesen tudják, hogy a sült krumplit nem az amerikaiaknak és nem is a franciáknak (ld. french fries) köszönhetjük, hanem Belgiumnak, olyannyira, hogy 2017-ben a belga sült krumpli (Frites belges) hivatalosan is az UNESCO kulturális kincseinek listájába került.

Krumpliszedés Belgiumban

Adag:

4 főre

Elkészítés:

15 perc

Beszerzés:

könnyű

Kalória:

730 cal/fő

Étel fajta:

köretek

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 9% 9%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 3% 3%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg sertészsír
  • ízlés szerint só

Tudtad-e?

A belgák a sült krumplijukhoz a Bintjé-t favorizálják, amelyet egy belga krumplitermesztő, K.L. de Vries nemesített ki és Bintje Jasmáról, egy akkor 17 éves lányról keresztelt el. De Vries civilben iskolaigazgató volt és a krumplikat a családtagjairól és a tanítványairól nevezte el, Bintje pedig az egyik kedvenc diákja volt.

Ahogy én készítettem

1 lépés

Fontos, hogy sütni való, puhább típusú krumplit válasszatok, jó lenne, ha kapnátok Bintjé fajtájút, de ez úgysem fog sikerülni. Én egy C típusút vettem, ez az, ami sütésre való. A krumplikat megpucoltam, majd szépen megmostam, végül szárazra töröltem.
Az átlagosnál kicsit vastagabbra vágtam, olyan 1-1,5 cm szélesre.

2 lépés

A zsírt (eredetileg a belgák lózsírt használtak, majd áttértek a marhazsírra, én az egyszerűség kedvéért sertészsírt használtam) kb. 160 fokra (ha nem tudod mérni, legyen jó forró) melegítettem, és nekiálltam az első adag sütésének. Adagonként kb. 6-8 percet hagytam sülni a krumplikat, akkor szedtem ki, amikor a krumplik már hólyagosodni kezdtek.
A krumplikat kiszedést követően egy papírtörlőn szárítottam le, és egészen addig hagytam ott, míg ki nem hűltek. Közben nekiálltam a következő adag sütésének.

3 lépés

Amint az összes adaggal elkészültem (nekem 3 kanyarban sikerült), ha lehet, még forróbra vettem a lángot és a zsírt 180 fokra melegítettem, és visszatettem újabb 2-3 percre az adagokat, hogy a sült krumpli szép ropogós barnára süljenek.
Sóztam és csak úgy magában meg is kóstoltam. Mennyei volt. De kiváló a belga sörös húgyolyóval is.