Tave kosi, az albán cserépedényes

A tave kosi albánul cserépedényt jelent. Elég egyszerűen elkészíthető albán jellegzetesség: joghurtos báránysült. Lehet csirkét (pontosabban csirkecombot) is használni hozzá, de a bárány intenzívebb íze miatt mégis az az igazi. Ha gyerekek is lesznek az asztalnál, maradj inkább a szárnyasnál.

Tipikus albán házak

Adag:

4 főre

Elkészítés:

2 óra

Beszerzés:

megoldható

Kalória:

936 cal/fő

Étel fajta:

főétel

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de persze azért nekünk sikerülne) 28% 28%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = drága, de nagyon) 28% 28%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 1 kg bárányhús (vagy csirkecomb filé)

  • 1,5 dl joghurt (én görög joghurtot használtam hozzá)

  • 6 db tojás

  • 1 marék rizs

  • 5-6 gerezd fokhagyma

  • 2 ek liszt

  • csipetnyi

  • 1 kk oregánó

  • 10 dkg vaj

  • 2 ek olaj

     

Ahogy én készítettem

1 lépés – a húsok elkészítése

A bárányhúsokat jól megmostam, majd forró olajon pár perc alatt aranybarnára sütöttem és kérgesítettem.
Hozzáadtam kevés sót, oregánót, 5-6 darab megtisztított fokhagyma gerezdet és felöntöttem úgy 2-3 deci vízzel. Lefedtem, majd puhára pároltam. Ugyanezt kell tenni a csirkecombbal is, annak azonban kevesebb idő kell.

2 lépés – rántás és a joghurt készítése

Rántást készítettem olajból és lisztből, majd a joghurtba bekevertem a tojásokat és a rántást.

3 lépés – sütés

Kivajaztam egy sütőedényt (sajnos nem volt cserépedényem odahaz), majd az aljára szórtam egy sornyi nyers rizst, hogy az a sütés közben keletkező nedvességet felszívja. Lehetett volna több rizzsel is, de arra azért vigyázni kell, ha túl sok lenne, akkor szárazabb lesz az egész.
A rizsre szórtam egy kis oregánót még, majd ráterítettem a húst, végül leöntöttem a joghurtkeverékkel.
A 180 fokra előmelegített sütőben letakarva 20 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és adig hagytam még odabent, míg a joghurt aranybarnára nem pirult.