Trinxat recept – az andorrai nemzeti étel

A trinxat egykor igen népszerű étel volt az andorrai parasztházakban, mivel a káposzta a hidegebb hónapokban is elállt ráadásul elkészítése nagyon egyszerű, a hozzávalók (káposzta, krumpli, szalonna) pedig könnyen beszerezhetők voltak.

Andorrai táj

Adag:

4 főre

Elkészítés:

45 perc

Beszerzés:

könnyű

Kalória:

325 cal/fő

Étel fajta:

főétel

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 18% 18%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 7% 7%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 1 db közepes fej kelkáposzta
  • 4 db nagyobb burgonya
  • 200 g bacon szalonna
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kömény
  • só, frissen őrölt fekete bors

Tudtad-e?

Andorra egy hercegség herceg nélkül. Az államfői funkciót két társherceg tölti be, de ők nem igazi hercegek. Az egyik társherceg ugyanis a spanyolországi Urgell püspöke, a másik pedig a francia köztársaság elnöke, azaz jelenleg (2019-ben) Emmanuel Macron.

Ahogy én készítettem

1 lépés

Egy nagyobb lábosban kevés vizet melegítettem. Miután a kelkáposzta külső héját leszedtem, a torzsáját kivágtam, a maradékot nagyobb darabokra vágtam és betettem a vízbe.
A burgonyát meghámoztam és kockákra vágtam, aztán nyomás a vízbe a káposzta mellé.
Ekkor jöhetett a fűszerezés, majd annyi vizet öntöttem hozzá még amennyi épp, hogy ellepte az egészet. Félig lefedve 20-25 perc alatt közepes lángon puhára pároltam.

2 lépés

A bacon szalonnát közben egy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütöttem, majd amikor elkészült, félretettem.

3 lépés

A megpuhult zöldségeket kivettem a vízből és egy picit átnyomkodtam, hogy ne legyen olyan nedves. Ezt követően botmixerrel pépesre kevertem (lehet hagyni darabosan is).

4 lépés

A pépes zöldséget áttettem abba a serpenyőbe, amelyben a bacon korábban kisült, jól lenyomkodtam, majd mindkét oldalát megsütöttem. Nagyjából 10-15 perc alatt el is készült.
Egy tányérra kiszedtem és ki halmot készítettem belőle, majd a félretett szalonnát a tetejére helyeztem. Végül egy félbevágott paradicsommal díszítettem.