Tzatziki recept – a joghurtos uborka saláta 

A tzatziki egy joghurtos-fokhagymás uborkasaláta, amit Görögországban mindenütt megtalálhatunk. Előételként, salátaként is kitűnő, a gyros kihagyhatatlan kísérője.

Tengerparti étterem Görögországban

Adag:

4 főre

Elkészítés:

10 perc

Beszerzés:

könnyű

Kalória:

164 cal/fő

Étel fajta:

saláta

  • Nehézség (0% = nagyon könnyű, 100% = szinte lehetetlen, de mi persze megcsináljuk) 10% 10%
  • Az ár (0% = nem kerül semmibe, 100% = nagyon drága) 6% 6%

%

szereti a receptet

Hozzávalók

  • 400 gr natúr joghurt
  • 1 db uborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db citrom leve
  • 1 ek olívaolaj

Ahogy én készítettem

1 lépés

Első lépésben meghámoztam az uborkát, majd egy nagylyukú reszelőn lereszeltem. Megsóztam és kb. egy negyedórát hagytam állni, hogy kieressze a levét.

2 lépés

Ezután jó erősen megnyomkodtam, hogy minden vizet kipréseljek belőle. Beletettem egy tálba és hozzáadtam a joghurtot, a fokhagymát és az olívaolajat. A tzatzikihoz érdemes sűrű, magas zsírtartalmú joghurtot használni, amit idehaza nagyobb áruházakban lehet elsősorban beszerezni. Ha natúr joghurtot egy kis zsíros tejszínnel sűrítesz, az is megteszi. Még egy fél citrom levével ízesítettem és nagyon picit megsóztam.
Jól megkevertem és máris elkészült a tzatziki.

3 lépés

Fogyasztás előtt a hűtőben érdemes még egy darabig tárolni. Salátának, gyroshoz, mártogatóshoz kísérőnek kiváló.